English  I  Afrikaans

Koejawels Resepte Versameling

’n Koejawel spyskaart geskik vir ‘n koning.

Ingelegde Koejawels
Koejawel Atjar
Koejawel Hoender
Koejawel Yskastert

Koejawel Hoender

»
»
»
»
»
»
»
»
»
10 ml Chinese vyf spesery mengsel
125 ml tamatiesous
125 ml sojasous
125 ml suiker
125 ml koejawel konsentraat
1 knoffelhuisie, fyngemaak
a 2 cm stukkie gemmer, gerasper
6 hoenderboude
6 hoenderdye

Voeg speserye, suiker, koejawelkonsentraat, knoffel en gemmer bymekaar.  Gooi mengsel oor die hoender en marineer oornag.  Bak, rooster of braai die gemarineerde hoender tot gaar.

Bedien 6

Hoe om ingemaakte koejawels vir toekomstige gebruik te berg

1. Koejawel Nektar

Was omtrent 2kg ferm, ryp koejawels.  Skil, sny die stingel en onderkant af en sny in skywe.  Kook die koejawels in 750ml water tot sag.  Druk die gekookte koejawels deur ‘n sif om van die pitte ontslae te raak.  Voeg 500ml suiker vir elke 2 liter nektar by. Verhit en roer totdat die suiker opgelos is.  Voeg water by tot die puree dun genoeg is om te drink.

Wenk: Om koejawel nektar te vries, plaas in a lugdigte houer en laat ‘n opening van 3mm vir uitsit. Dit kan tot ‘n jaar teen 0 grade geberg word.

2. Bottellering / Ingelegde Koejawels

Skil ferm en ryp koejawels en sny elk in die helfte.Verwyder al die kneusplekke en beskadigde dele van die vrug.  Pak vrugte in bottels en gebruik onderstaande stroop riglyne.

Berei die stroop voor deur 250ml suiker in 500ml water op te los en dan te kook. (Ongeveer 250-350ml stroop per groot glasbottel word benodig en 125-200ml stroop vir ‘n kleiner bottel.)  Plaas die geskilde koejawels in die kokende stroop en kook omtrent 10-15 minute of totdat ‘n lagie bo-op die stroop vorm of totdat die pitte los gaan.  Wees versigtig om nie die koejawels te gaar te maak nie.  Oorgaar koejawels verloor die pitte.

Verwyder al die etikette van die glasbottels deur dit in water te laat le. Steriliseer die bottels met kookwater vir 30 minute.  Bottels moet ‘n metaaldeksel he en moenie gekraak of stukkende plekkies aan he nie.

Haal die bottels uit die kookwater en skep die gekookte koejawels in.  Vul dan met stroop tot bo.

Verwyder al die lugborrels deur ‘n mes teen die binnekant van die bottels in te druk.  Maak die deksel dig toe en plaas die bottels onderstebo terwyl dit afkoel.  Dit sal verseker dat die bottels deeglik seël.

Enige bottels wat lek, moet verkieslik dadelik gebruik word.

3. Koejawelsmeer

1kg koejawels, afgeskil
+/- 4 koppies suiker
1½ koppies water

Maak 1 Kilogram

Sny koejawels in die helfte en verwyder die pitte. Week die pitte in ‘n koppie water.  Plaas die koejawels en die res van die water in ‘n pan, bring tot kookpunt, verminder hitte en prut tot baie sag.  Dreineer die water van die pitte en voeg dit by die koejawels.  Verwyder die pitte.  Maak die koejawels in ‘n voedselverwerker fyn en plaas in ‘n swaar pot.  Voeg dieselfde hoeveelheid suiker by en kook oor lae hitte terwyl aanhoudend met ‘n houtlepel geroer word en die mengsel dik is.  Toets of die mengsel reg is deur ‘n bietjie jellie op ‘n ysblokkie te te laat val.  As dit in een stukkie afgehaal kan word, is die pasta reg.  Verwyder van die hitte en meng met ‘n houtlepel vir 10 minute of totdat dit ‘n dik mengsel is.  Voer ‘n Pyrex bak met waspapier uit en gooi die pasta bo-oor.  Laat staan vir 24 uur.  Plaas foelie oor om goed te stoor.

Om mengsel te droog, plaas die gekookte pasta op waspapier en maak toe met ‘n kaasdoek.  Plaas in die son en laat 2 dae toe om droog te word.  Onthou om gereeld om te draai.

4. Koejawel puree

Maak die koejawels in ‘n voedselverwerker fyn.  Druk deur ‘n sif om die pitte te verwyder.  Voeg suiker na smaak by.  Kook stadig op die stoof of mikrogolf teen matige hitte.  Laat afkoel.  Gooi in houers en vries.

5. Kinderhoekie

Koejawel Smoothee

½ koppie koejawelsap
1 skep vanilla roomys of laevet joghurt
1 teelepel macadamia neute, gekap
½ piesang
¼ vars pynappel (afgeskil en ontpit)
4 aarbeie

Meng al die bestanddele vir 10 sekondes.  Voeg 4-6 ysblokkies by. Meng op hoë spoed vir 30 sekondes. Garneer met 'n skyfie pynappel en koejawel en geniet!